T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Adana Aladağ İlçe Halk Kütüphanesi

İlçemiz



TARİHÇE


              İlçemiz, ilk çağlara kadar uzanan tarihi geçmişi ve kültürel birikimi ile Eti, Roma, Bizans devirlerinin izlerini bünyesinde barındırmaktadır. Aladağ, bölgesi, M.S. 12. Yüzyılda Anadolu’ya gelen Türklerin yurdu olmuştur. Aladağ, 1985-1973 yılları arasında “Karaköy” adıyla Karaisalı ilçesine bağlı Bucak Merkezi iken; 1973 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş ve ismi “Karsantı” olarak değiştirilmiştir. Bölgenin coğrafi yapısı ve idari yönden kolaylık sağlaması bakımından 9 Haziran 1987 tarihli ve (3392) sayılı (103) ilçe kurulması hakkındaki kanun ile ilçe olmuş ve “Aladağ” ismini almıştır. 
İlçemiz, Adana iline bağlı, doğusunda Kozan, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı, batısında Pozantı, kuzeyinde ise Niğde ili Çamardı, ilçesi ve Kayseri ile Yahyalı ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 1340 km2’ dir. Rakımımız 1023 dür.
            Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. Aladağ’da 50’ye yakın ocakta krom madeni çıkarılmakta ve mevcut fabrikalarda işlenerek konsantre haline getirilip ihraç edilmektedir. Türkiye’ nin en zengin krom rezervi Aladağ ve çevresindedir. Madenler Aladağ’da önemli bir istihdam kaynağı durumundadır. 

TURİZM

             Yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği ilimizde oldukça önemli yayla turizmine ilçemiz Meydan, Başpınar, Masiret, Acıman yaylaları ile önemli bir katkı sağlamaktadır. İlçemiz Kayseri il sınırları içerisinde bulunan Kapuzbaşı Şelalelerine 40 Km uzaklıkta olup aylarında önemli bir geçiş güzargahı özelliği göstermektedir. 

TARIM VE HAYVANCILIK

             İlçenin yüz ölçümünün 7.860,6 ha’ lık kısmını tarım arazileri oluşturmaktadır. Bu alan toplam yüz ölçümünün %6’sına denk gelmektedir. Toplam yüz ölçümünün Ekim alanlarının %92’sini tarla bitkileri %1’ini çayır-mera, %22’sini tarım dışı araziler oluşturmaktadır. 

İLÇEMİZ 

              Akören, Uzun kuyu, Masiret ovasında bulunan ören yerleri, kilise kalıntıları, kral yolu ve kral mezarlarının yanı sıra meydan kalesi başta olmak üzere tarihi zenginlikleri ile turizm potansiyeli yüksek bir ilçedir. 40 km mesafedeki Acısu içmesi, Meydan yaylasında “Bığbığı” mağarası bulunmaktadır.



Kaynak: http://aladagmyo.cu.edu.tr/tr/detay.aspx?pageId=1520